Weromrop.nl - afleveringen

Welkom op weromrop.nl, de archiefwebsite van Omrop Fryslân. Bekijk hier een selectie uit de eerste twintig jaar Friese televisie, van 1985 tot en met 2005.

LTV_SASEACH_6_HENK_PENNINGA_ERNIE_DAMEN

Sa seach ik Fryslân 6: Henk Penninga en Ernie Damen

27 Juni 1993

Serie programma's waarin Geart de Vries met Friese filmmakers praat en hoe ze Fryslân zien. In deel zes Henk Penninga en Ernie Damen, ze werkten tussen 1975 en 1983 samen en maakten filmische documentaires. We zien de eerste film van Damen uit 1972 over pastoor Simon P. Glotzbach, maar die is nooit vertoond omdat hij werd verboden. Ze maakten ook een documentaire over de aanloop naar de industriehaven in Harlingen (1979) en 'Salomo's eerste rechtspraak' (uit 1978) over het kunstwerk van Jan Elzinga in Franeker.

LTV_SASEACH_9_JONNE_SEVERIJN

Sa seach ik Fryslân 9: Jonne Severijn

19 Juni 1994

Serie programma's waarin Geart de Vries met Friese filmmakers praat en hoe zij Fryslân zien. In deel negen Jonne Severijn. Hij maakte portretten van kunstenaars en schrijvers voor het programma Beeldspraak van de NOS. We zien fragmenten van 'Rob Nieuwenhuis en de schim van Piet Paaltjens' over de dominee/dichter Francois Haverschmidt (1976) en 'Jopie Huisman, hetgeen niet is kan niet geteld worden' over de schilder (1979). Ook maakte hij een serie over de vervening 'Bruin Goud'. We zijn bij de opnamen daarvan.

180717_SADWAANDE_ARGEOLOGY_29_09_2000.mp4

Sadwaande: Archeologie

29 September 2000

Deze Sadwaande gaat over archeologie. Provinciaal archeoloog Gilles de Langen vertelt over vondsten in eerdere terpen, zoals de beroemde fibula van Wijnaldum. We kijken bij afgravingen, onder andere bij de Oldehove waar een parkeerkelder moet komen. We zijn bij het werk van archeologisch adviesbureau Raap dat grondmonsters neemt. En we zijn bij detector-amateurs, ze vinden vooral veel munten. Prinses op laarzen gaat op onderzoek uit in de duinen.