IPW_100310_VV_JOBBEGEA

It Paad Werom: VV Jubbega

10 Maart 2010

Deze aflevering van It Paad Werom uit 2010 gaat over VV Jubbega in de jaren 1960. Toen stonden er een paar mannen op het veld die net even wat meer konden dan iemand anders, omdat ze altijd, maar dan ook altijd bezig waren met een balletje te trappen. Ze raken zo op elkaar ingespeeld, dat ze elkaar met de ogen dicht strakke ballen kunnen toespelen. Dat levert wat op: begin jaren zestig heeft Jubbega het beste zondagsvoetbalteam van Fryslân, dat speelt op het niveau wat nu de hoofdklasse is.

LTV_Titus-Brandsma-1881-1942_WR

Titus Brandsma 1881-1942

30 December 2008

Documentaire over Titus Brandsma (1881-1942). Hij was pater bij de karmelieten, hoogleraar, publicist en verzetsstrijder. Hij werd omgebracht in een concentratiekamp. Gryt van Duinen praatte o.a. met Ton Crijnen die een boek over Titus Brandsma schreef. In 2022 werd Brandsma heilig verklaard.

LTV_Strawelte-ruger-as-fruger_WR

Strawelte, ruiger dan vroeger

23 November 2008

Programmamaker Piter Tjeerdsma volgde 'funpunk'-band Strawelte bij de voorbereidingen voor hun reünieconcerten in 2008. Ook met historische beelden van optredens in Litouwen in 1989 en het afscheidsconcert in Buitenpost in 1990.

LTV_Wiet-lan-droege-fuotten-1_WR

Nat land, droge voeten (1)

06 November 2008

Eerste deel van een tweeluik uit 2008 over de gevolgen van de klimaatveranderingen. Wat is nodig om in Fryslân ook in de toekomst droge voeten te houden? Hoeveel moeten de zeedijken worden verhoogd en wat is nodig om de Friese boezem 'klimaatproof' te maken?

LTV_Wetter-as-ekonomyske-motor-2_WR

Water als economische motor (2)

13 November 2008

Tweede deel van het tweeluik over Fryslân als waterprovincie. In deze aflevering: nieuwe technologie om water te zuiveren, en hoe je daar een economisch model van maakt, dat wil zeggen, geld mee kunt verdienen.

LTV_De-Schaduw-foar-it-fuotljocht-Havank-ynkoart2014_WR

De Schadum voor het voetlicht: Havank

05 Oktober 2008

Programmamakker Henk te Biesebeek schetst in deze documentaire uit 2008 een portret van detectiveschrijver Havank, die in 1904 geboren werd in Leeuwarden als Hans van der Kallen. Zijn boeken in de Zwarte Beertjes-serie, met De Schaduw als hoofdpersoon, waren een groot succes. Na zijn dood in 1964 heeft schrijver/journalist Pieter Terpstra zijn schrijverij overgenomen en doorgezet, zo zijn er nog 24 boekjes uitgebracht. Daarna was het klaar, het verkocht niet meer, het was te wollig en te ouderwets.

LTV_Portret-Ira-Judkovskaja_WR

Portret Ira Judkovskaja

26 Oktober 2008

Portret van artistiek leider Ira Judkovskaja van toneelgezelschap Tryater. De van oorsprong Russische kwam in 1990 naar Nederland en waagt zich nu aan het Fries. Tryater komt met haar grootste theaterproductie ooit, de Elfstedentocht, vanwege het 100-jarig bestaan van de tocht.

LTV_Portret-Ira-Judkovskaja_WR

Portret Ira Judkovskaja

26 Oktober 2008

Portret van artistiek leider Ira Judkovskaja van toneelgezelschap Tryater. De van oorsprong Russische kwam in 1990 naar Nederland en waagt zich nu aan het Fries. Tryater komt met haar grootste theaterproductie ooit, de Elfstedentocht, vanwege het 100-jarig bestaan van de tocht.

LTV_It-Biltse-Goud_WR

Het Biltse Goud

19 Oktober 2008

De aardappel heeft zich sinds de introductie in de 16e eeuw in Europa ontwikkeld tot het vierde landbouwgewas; na tarwe, rijst en maïs. De aardappel werd rond 1536 meegenomen van Zuid-Amerika naar Spanje. De docu gaat in op de historie, de veredeling en de economische waarde van de aardappel.

LTV_Griend-te-gast-by-de-fugels_WR

Griend; te gast bij de vogels

28 September 2008

Griend is het kleinste waddeneiland van Nederland. Het is een beschermd vogelreservaat. Van april tot en met juli woont er een biologenechtpaar. Omrop Fryslân filmde op het eiland om te kijken hoe de mensen zich verhouden tot de vogels.

LTV_FRYSLANBOPPE1992_WR

Fryslân Boppe: Slag bij Warns en Frico Domo

25 Oktober 1992

Gryt van Duinen leidt twee discussies: Klaas Jansma en Durk van der Schaaf praten over de herdenking van de Slag bij Warns. De tweede discussie gaat over de reorganisatie bij Frico Domo, met boeren, werknemers en mensen van de vakbond.

Onder de naam Fryslân Boppe zond Omrop Fryslân tussen 1991 en 1994 op de zondagen een reeks discussies over maatschappelijke onderwerpen uit, vanuit de Koperen Tuin in Leeuwarden of een andere bijzondere locatie.

PETEAR_RIEKLANDMAN

It Petear: Riek Landman

07 November 1995

Schrijfster Riek Landman praat aan tafel bij Bouke Oldenhof over haar werk, haar verleden en haar persoon. In 1995 was ze de best verkopende auteur bij de 'sutelaksje' (de deur-aan-deur-verkoop) van Friese boeken, maar eerder was ze actrice bij bekende toneelgezelschappen.

Pages