LTV_PASSY_OARGEL_260904_WR4

Passie voor het orgel

26 September 2004

In de 19de eeuw werden veel orgels in Fryslân gebouwd, die kwamen in de provincie terecht, maar ook in andere delen van het land. Orgels hebben onderhoud nodig en zijn bij verschillende aspecten van dat proces, restauratie van pijpen en houtwerk en het stemmen. Jan Jongepier is organist en houdt zich bezig met orgels als monument. Hij maakt zich zorgen over de orgels als de kerken sluiten. We bezoeken verschillende orgels en bedrijven die zich bezig houden met reparatie. Het is moeilijk om nieuwe mensen te krijgen die het ambacht willen leren.

LTV_EKO_BUORKJE_WR

Eco-boeren: erop of eronder

19 December 2004

De regering wil dat er meer op biologische wijze wordt gewerkt door boeren. We volgen twee biologische boeren, ze vertellen over wat ze tegenkomen in dat proces. Kees Timmers is akkerbouwer in Engwierum en Henk Hogendoorn is kaasboer. Thom Krol heeft een educatieve boerderij in Drogeham. Ook een landbouweconoom komt aan het woord.

LTV_DEGONGMAKKERS_WR

De gangmakers; over uitvinders

12 December 2004

We bezoeken vier verschillende 'gangmakers', uitvinder, technisch ontwerper, creatief technieker of toch een 'Willie Wortel'. Met een technische achtergrond bedenken ze allerlei zaken die ook worden gebruikt in de industrie of zorg. Bearnd Hylkema heeft een alternatief voor de zweeftrein, Sjoerd Meijer bedenkt oplossingen in de mechanica, Rien Poortvliet probeert eieren te koken in de magnetron en Libbe Jonkman ontwerpt instrumenten voor de zorg.

LTV_OERA_LINDA_BOEK_WR

Het mysterie van het Oera Linda Boek

05 December 2004

Het Oera Linda Boek kwam in 1867 aan het licht. Cornelis over de Linden had het al generaties lang in de familie. In een moeilijk te lezen handschrift - zogenaamd Oudfries - zou het verhaal over de geschiedenis van de Friezen gaan van 2000-50 voor Christus. In 1870 werd het aangeboden aan het Friesch Genootschap. Sommigen geloofden dat het echt was, anderen geloofden dat niet. Historicus Goffe Jensma deed er onderzoek naar en volgens hem heeft Francois Haverschmidt, dominee in Foudgum het geschreven, met in het complot Over de Linden en archivaris/bibliothecaris Eelco Verwijs.

LTV_MUSEUMDREAM_WR

Museumdroom: over Museum Belvédère

21 November 2004

In Oranjewoud worden de laatste zaken gedaan in en bij het nieuwe Museum Belvédère, voor hedendaagse en 20ste-eeuwse kunst. Oprichter Thom Mercuur leidt rond en vertelt over zijn idee bij de collectie. Architect Eerde Schippers legt uit dat het museum dat over water heen gebouwd is een verbinding legt met het landschap eromheen.

LTV_KAARTFANFRYSLAN_WR

De kaart van Fryslân

07 November 2004

Op oude atlassen en kaarten, zoals de Schotanus-atlas van 1718, van Fryslân zijn vele paden, vaarten en bruggen te vinden. Wat is daar nog van te vinden in het landschap? Historicus en geograaf Meindert Schroor laat verschillende paden zien, zoals de holle weg bij Bakkeveen die in de 14de/15de eeuw deel uitmaakte van de route tussen Groningen en de Zuiderzee. De oude karrensporen zijn nog altijd te zien. Bij Keimpetille was vroeger een brug. Die werd in 1947 vervangen door een pont die er in 1965 weer uit de vaart ging.

LTV_ROADS_MELODY_WR

Road's Melody

31 Oktober 2004

De Leeuwarder band Road was succesvol in de jaren zeventig. Hun grote hit was The unchained melody. Ze stonden zelfs in TopPop en hadden een fanclub. Met de leden (Hans Krakou, Arjen Kamminga, Frans van den Borg en Harry Kootstra) kijken we terug op het begin en het succes en hoe het nu met ze is. Ook platenproducent Wobbe van Seijen komt aan het woord en pophistoricus Beart Oosterhaven. Op een avond van Stappers van Toen roept de plaat veel herinneringen op.

LTV_MUZIKANTEN_SKAAD_101004_WR3

Muzikanten in de schaduw

10 Oktober 2004

We volgen drie Friese muzikanten die letterlijk in de schaduw staan. Ze begeleiden artiesten of zitten in de band die de muziek van de musical verzorgt. Peter van der Zwaag begeleidt tal van artiesten op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij denkt niet aan wat hij speelt maar houdt het totaalproduct voor ogen. Sybolt Kamstra werkt als drummer bij Van den Ende, hij zit bij musical Mamma Mia in de orkestbak, onder het toneel. En pianiste Clara Rullmann was eerder 10 jaar verbonden aan het iepenloftspul in Jorwert, nu begeleidt ze de musical Alleen op de wereld.

LTV_BONIFACIUS_120904_WR

Bonifacius, de opera

12 September 2004

We volgen de voorbereidingen en repetities van de moderne opera over Bonifatius die in 754 bij Dokkum werd vermoord. Annet Andriesen is de producer, Henk Alkema de componist en Peter te Nuyl de regisseur en librettist.

LTV_GERRIT_DE_WILDE_050904_WR

Techniek & gevoel: portret van beeldend kunstenaar Gerrit de Wilde

05 September 2004

Gerrit de Wilde komt uit Beverwijk maar woont al jaren in Makkum. Hij maakt veel verschillend werk en schrijft ook. Hij heeft geen boodschap, maar kwetsbaarheid en agressie komen regelmatig terug in zijn werk. We zien hem aan het werk in zijn atelier, bij zijn zelfgebouwde motor en zijn werken. Hij vertelt over zijn leven en inspiratie, zijn liefde voor de zee en kikkers.

LTV_JOHAN_VEENSTRA_070304_WR

Naozoemerlaand, portret van schrijver Johan Veenstra

07 Maart 2004

Johan Veenstra schrijft in zijn moedertaal, het Stellingwerfs. Daar vertelt hij over en we kijken hem op pad als verhalenverteller, bij de Fryske Krite in Amersfoort. Jarenlang had hij de column ' Stikelstokkies' en die spreekt hij in voor een cd. We kijken bij zijn ouderlijk huis in Nijeholtpade en hij vertelt over zijn werk en leven en de zorgen over het verdwijnen van zijn taal. Keramist Peter Hiemstra heeft contact met de schrijver omdat hij het Stellingwerfs ook in zijn werk wil gebruiken.

LTV_WIERHEID_KO_300504_WR

Een waarheid als een koe

30 Mei 2004

Steeds minder koeien staan in het land. We horen de voors en tegens volgens vier boeren: twee biologische boeren die de koeien laten grazen en twee boeren die de koeien op stal houden. Verschillende redenen spelen een rol: emotie, geld, gezondheid. Ook komt een graslanddeskundige aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar de soorten gras en wat dat met de melk doet. En we zien een kunstschilder die koeien in de weide schildert.

Pages