LTV_Liet-Lavlut-2006-Fryske-titels_WR

Liet Lavlut 2006

01 Januari 2007

Compilatie van Liet Lavlut (Lavlut is Sámisch voor liedje), het internationale songfestival voor Europese minderheidstalen. Dat is in 2006 in het Zweedse Östersund. Voor Fryslân doet de band Van Wieren mee omdat ze het Friese Liet hadden gewonnen. We zien alle optredens en de artiesten vertellen over het liedje dat ze spelen.

LTV_Keatsen-yn-Belgie-2_WR

Kaatsen in België (deel 2): Het kaatsen moet blijven

30 September 2007

Deel twee van de tweeluik over kaatsen in België. We zijn bij het toernooi op de Grote Markt in Brussel waar de top kaatst. Oud-top kaatser Marc van Snick vertelt over zijn jaren bij de club van Tollembeek waar nu niet meer wordt gekaatst. Er zijn zorgen over de toekomst, de jeugd kaatst niet meer. Daarom is er een kaatskamp met Friese en Belgische kinderen.

LTV_Keatsen-yn-Belgie-1_WR

Kaatsen in België (deel 1): het kampioenschap van Vlaanderen

23 September 2007

Deel 1 van een tweeluik over kaatsen in België. We zijn bij het kampioenschap van Vlaanderen, dat op straat wordt gedaan in Aalst. We praten met twee succesvolle Belgische kaatsers, David de Vits en Timmy Joos. Het kaatsen is van oudsher een volkssport, maar de belangstelling neemt af. Ook Friese kaatsers komen aan het woord, Piet Jetze Faber, Johannes Brandsma en Gerrit Okkinga.

LTV_It-Nije-Winkeljen_WR

Het nieuwe winkelen

21 Oktober 2007

In Fryslân is het aantal online-winkels verdubbeld. Voor sommige klanten is de lagere prijs aantrekkelijk en het gemak van online bestellen. Voor een sieraadontwerper is het handig om de markt te vergroten. We zijn bij een cursus internet-marketing voor ICT -ondernemers. Hoe kun je de website aantrekkelijk maken? En wat betekenen webwinkels voor de bestaande detailhandel?

LTV_It-Poalske-Spoar_WR

Het Poolse spoor

28 Januari 2007

Wat Friezen weggooien krijgt door het kringloopbedrijf van Broer de Ringh in Bolsward een nieuwe bestemming in Polen. Iedere week gaan vrachtwagens vol oude meubels en andere goederen de grens over. En zowel in Polen als Nederland verdienen tientallen mensen - die anders niet goed aan het werk komen - hun brood met deze handel.

LTV_Fryske-Tiidmasines_WR

Friese tijdmachines

11 November 2007

Documentaire van filmmaker Anton Stoelwinder uit Gorredijk over de eeuwenoude traditie van klok- en horlogemakerij in Fryslân. We horen over de geschiedenis van de klok, eerder waren zandlopers en zonnewijzers de tijdmeters. In Joure ontstond een industrie van ambachtelijke klokkenmakers. We zien bij een bedrijf dat hand- en stoeltjesklokken maakt. Ook andere vakmensen komen aan het woord zoals Christiaan van der Klaauw en horlogemaker Wybe van der Gang uit Dokkum. We zijn ook op de vakschool in Schoonhoven en bij een jonge klokkenmaker.

BOPPESLACH280507_WR

Boppeslach: Wolvega - Leeuwarden 2007

28 Mei 2007

In mei 2007 troffen de voetbalteams van Wolvega en Leeuwarder elkaar op het sportpark van GAVC in Grou, voor de beslissingswedstrijd die uit moest maken welke ploeg het volgende seizoen promoveerde naar de eerste klasse op zondag.

LTV_Friese-Bries-New-Wave-yn-it-Heitelan_WR

Friese Bries - New Wave in Fryslân

06 Mei 2007

Onder invloed van de muziekstromingen new wave en punk maakte een nieuwe generatie Friese muzikanten in de jaren '80 landelijk opgang. En met veel succes. Al gauw was er veel aandacht voor de eigenzinnige klanken uit Fryslân en werd Fryslân voor het eerst op de kaart gezet. Met muzikanten en mensen uit de muziekindustrie kijken we terug op de roerige en vernieuwende periode in de Friese popgeschiedenis.

LTV_Fersyld-yn-it-ferline_WR

Verzeild in het verleden

02 Januari 2023

Johan van der Zee zocht naar het relaas van de ramp in Moddergat; het verhaal van de palingaken die een vaste plek op de Theems in Londen hadden om de levende paling te verkopen en naar de successen van de Aebelina die 150 jaar geleden alle wedstrijden won. De schepen worden nagebouwd en we kijken op de hellingen.

LTV_Dunsje-op-de-fulkaan_WR

Dansen op de vulkaan

08 December 2007

Een film van Simon Haringa over de homoscene in Amsterdam in 1985 en de komst van aids. De film toont beelden van Koninginnedag 1985 waarbij zoals elk jaar homo's uit het hele land elkaar ontmoeten in Amsterdam om samen feest te vieren. Er wordt gelachen en gedronken, maar de dreiging van een nieuwe, besmettelijke ziekte werpt een schaduw over de dag: aids. Binnen enkele jaren zullen duizenden aan deze ziekte overlijden. 22 jaar later kijken tien overlevenden terug op de dag en de tijd waarin dansen in vrijheid veranderde in dansen op de vulkaan.

LTV_Douwe-Heeringa-yn-Parys_WR

Douwe Heeringa à Paris

08 Maart 2007

We volgen zanger Douwe Heeringa in Parijs waar hij zal optreden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Institut Neérlandais. Hij zingt liederen van Jaques Brel, in het Frans en in het Fries. En hij vertelt over zijn leven, zijn relatie tot het zingen en zijn hobby (geurtjes kopen bij Chanel). Met beelden van de stad Parijs.

LTV_De-rykdom-fan-it-Aldfrysk_WR

De rijkdom van het Oudfries

11 Maart 2007

Tussen 1300 en 1500 werd al in het Fries geschreven. Verschillende handschriften zijn bewaard gebleven en geven interessante informatie over het Fryslân van toen. Het was de tijd van het Groot-Fryslân, langs de kust van Noord-Holland tot aan de Weser in Duitsland werd Fries gesproken. De zeven Friese zeelanden kwamen bijeen bij de Upstalboom bij Aurich in het Duitse Oost-Friesland.

Pages