De Nije Moanne: Skoalfúzjes

De Nije Moanne: Schoolfusies

14 Maart 1993

In de meeste gevallen valt het zwaar als een school moet opgaan in een grotere organisatie of dat een openbare en christelijke school moeten fuseren. Het Stedelijk Gymnasium te Leeuwarden gaat op in scholengemeenschap Delta, maar daar is lang niet iedereen het mee eens. In Wirdum komen beide scholen niet bij elkaar als het gaat om een fusie. Wel goed gaat de samenwerking tussen NHL en Van Hall, ze hebben een studierichting biotechnologie opgezet.

De Nije Moanne: Jong talint - om de goede toan

De Nije Moanne: Jong talent - om de goede toon

31 Januari 1993

Drie jonge mensen die leven voor de kunst. Ido Jan Stalman komt uit Drachten en is trompettist in Enschede, Ra van der Hoek is beeldend kunstenaar, ze heeft een atelier in Leeuwarden en Kees Glimmerveen is schrijver, hij komt oorspronkelijk uit Ferwert.

De Nije Moanne: Lânbou op dreef

De Nije Moanne: Landbouw op dreef

17 Mei 1992

Vernieuwingen in de landbouw. Lolle Lodewijk in Sint Annaparochie heeft de aardappel van de toekomst, een geschilde, vacuüm verpakte en voorgegaarde aardappel die binnen vijf minuten op tafel staat. In Sexbierum werken paprikatelers Cees Groenewegen en Nynke Hilverda op biologische wijze. En er is een prototype van een melkrobot bedacht. Medewerkers van de praktijkschool vertellen erover.

De Nije Moanne: De miljeuridders

De Nije Moanne: De milieuridders

29 Maart 1992

Drie mensen die zich inzetten voor een beter milieu. Sake Bosma van Terschelling werkt bij Greenpeace, hij wil de walvisjacht stoppen en vaart op een rubberbootje op zee om de walvissen te beschermen van de Japanners die de dieren slachten. Hij vertelt over het zware werk. Joris Spoor van Sneek heeft een recylingbedriuw opgezet om van vermalen plastic graankorrels vulling voor palen te maken. Chemicus Bart Kuiper is bezig als ecologisch fruitteler in Haulerwijk.

De Nije Moanne: Grut yn it lytse

De Nije Moanne: Groot in het kleine

02 Februari 1992

Fryslân moet het hebben van kleine bedrijven. Doarp en Bedriuw Fryslân promoot bij bedrijven dat ze zich in dorpen kunnen vestigen. Directeur Berend Raap vertelt daarover. We kijken ook bij drie bedrijven: lijstenfabriek zit in de voormalige zuivelfabriek van Zurich, Aart van der Linde vertelt over zijn bierbrouwerij Us Heit en we zijn bij Supertron in Heerenveen dat de Europese vestiging is van het Taiwanese computerbedrijf.

De Nije Moanne: It talint

De Nije Moanne: Het talent

08 December 1991

We kijken bij drie jonge talenten. Turnster Hessel Atsma (12) uit Tjalleberd traint 20 uren per week. We kijken bij de training, trainer Jan Willem Veen komt aan het woord. Natuur- en scheikundige Christiaan Kok (18) uit Drachten studeert in Groningen en doet aan internationale wedstrijden mee. Floris te Boekhorst (12) uit Leeuwarden heeft al sinds zijn vijfde celloles. We zijn bij de les van zijn Tsjechische docent Jircka Prchal en bij de repetitie van het Fries Jeugd Orkest.

De Nije Moanne: In oare koers

De Nije Moanne: Een andere koers

27 Oktober 1991

We kijken bij de veranderde baan in Wolvgea, de laatste koers op drafbaan Lindenoord en de nieuwe koers op Lindetrek. De Zweedse architect Lars Sandström vertelt over de speciale toplaag en baanverzorger Hendrik Jonkman laat dat zien. We kijken bij pikeur Joop Pool zijn werk met de paarden, bij de training en op de baan en veearts Folkert van der Veen komt ook aan het woord. Verder zien we de gasten van de baan, die komen voor de paarden en het gokken.

De Nije Moanne: Tsjerken te keap (1)

De Nije Moanne: Kerken te koop (1)

30 Juni 1991

Steeds meer kerken komen leeg te staan. Welke andere bestemming kan voor de gebouwen worden gevonden? In Sybrandahûs zijn nog wel kerkdiensten, maar eigenlijk zijn er te weinig mensen en moet het gebouw worden verkocht. In Lichtaard zijn oecumenische bijeenkomsten in de kerk. In Balk is discotheek The String in de kerk gekomen, de dj draait op de kansel. Op vele andere plaatsen zijn ook nieuwe bestemmingen gevonden: appartementen (Wergea), zeilschool (Idskenhuizen), garage (Wurdum), poppentheater (Schurega), atelier (Rauwerd en Boer) en woonhuis (Kubaard).

De Nije Moanne: Wurkje oan 'e dyk

De Nije Moanne: Werken aan de weg

02 Juni 1991

De provincie is druk bezig met de aanleg van nieuwe wegen en het verdubbelen van bestaande wegen. Verschillende partijen praten over het belang van de infrastructuur, zoals een ingenieur, een directeur van een transportbedrijf, maar ook aspecten als veiligheid en duurzaamheid komen aan de orde.

De Nije Moanne: De útfiners

De Nije Moanne: De uitvinders

07 April 1991

Drie soorten uitvinders komen aan bod: bij deurenfabrikant Halbertsma in Grou gebruiken ze vlas als product tussen het hardboard, bij de agrarische hogeschool proberen ze aal in te zetten als biologische bestrijding van bodeminsecten en bij machinefabriek Van Brummelen in Leeuwarden bedenken ze allerlei soorten machines, zoals een spekinpakmachine voor Frisia in Harlingen. De innovaties moeten de productieprocessen verbeteren.

De Nije Moanne: It ferkiezingssirkus

De Nije Moanne: Het verkiezingscircus

03 Maart 1991

Op 6 maart mogen de kiezers stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop daarnaar toe kijken we bij verschillende kandidaten op campagnetournee: Sicko Heldoorn van de PvdA, Marten van der Veen van de FNP en Minke van der Ploeg van het CDA.

De Nije Moanne: De grutte skaal

De Nije Moanne: De grote schaal

02 December 1990

Het gaat over schaalvergroting, dat komt steeds meer voor: bij bedrijven, postkantoren en zuivelbedrijven. In Oudeschoot zit een postkantoor in de supermarkt, maar die moet dicht want de PTT wil grotere kantoren openen met meer service. Plaatselijk Belang en de inwoners zijn er op tegen. In de zuivel is ook een grote fusie tussen de CCF en Frico Domo. Van twee bedrijven één maken valt niet mee. En in het basisonderwijs zijn ook plannen voor schaalvergroting. Als een school minstens 250 leerlingen zou moeten hebben, blijven er maar 13 scholen over in Fryslân.

Pages