LTV_DE_KRAAK_EN_DE_FILM

De kraak en de film

04 Mei 2003

We kijken met betrokkenen terug op de film 'De Overval' uit 1962 over de beroemde actie van het verzet waarbij 51 gevangenen geweldloos werden bevrijd uit de Blokhuispoort in Leeuwarden op 8 december 1944. Naast scènes uit de film zijn er ook beelden achter de schermen te zien. Oud-verzetsstrijders Goffe Hoogsteen en Jelle Visser komen aan het woord, maar ook scenarist Lou de Jong, regisseur Paul Rotha en acteurs Piet Römer en Kees Brusse. De film was een groot succes.

LTV_DER_DAMES_VERZET

Der Dames Verzet

27 April 2003

Theatergroep Com.plot maakt de voorstelling 'Der Dames verzet' over drie vrouwen in de Tweede Wereldoorlog: Esmée van Eeghen, Joop van der Helm en An Jaakke. Ze zijn actief in het Leeuwarder verzet. An verraadt Esmée. We zien de actrices bij de research en fragmenten van de voorstelling. Anderen vertellen over Esmée van Eeghen (1918-1944), die als koerierster voor Krijn van der Helm werkte.

LTV_WEROM_NEI_AUSCHWITZ

Terug naar Auschwitz

28 April 2002

Herman Zilverberg (1920) uit Drachten gaat terug naar het kamp Auschwitz I en Auschwitz II (Birkenau). In april 1945 is hij bevrijd. Terwijl hij door het kamp loopt, vertelt hij over de reis en wat hij in het kamp heeft meegemaakt.

LTV_FAKANSJEHUS_DE_TERRORIST

Vakantiehuis De Terrorist op Ameland

02 Mei 1999

Op initiatief van oud-verzetsmensen werden in 1946 oude barakken, gebouwd door de Duitsers, op Ameland omgebouwd tot vakantiehuis De Terrorist, een geuzennaam. Het huis was bedoeld voor vrouwen en kinderen die hun man/vader waren verloren in de Tweede Wereldoorlog. Eerst alleen uit Friesland, later uit het hele land. Drie weduwen en hun kinderen vertellen over hun tijd daar, en ook Angeniet Rijkeboer-Kuipers, 'tante Truus', komt aan het woord. Ze was de directrice. De vrouwen en hun kinderen ontmoeten elkaar op Ameland en halen herinneringen op.

LTV_FERSETSFILM

Verzetsfilm van Eppie Bultsma

03 Mei 1998

Verzetsman Eppie Bultsma filmde in de Tweede Wereldoorlog het werk van het verzet. Hij was hoofd van de illegale inlichtingendienst en filmde onder andere de voorbereidingen op de Overval, het werk van de Luisterpost en dat van koeriersters. Na de oorlog emigreerde de familie naar Amerika, zoon Jake heeft de film aan Verzetsmuseum Friesland geschonken.

LTV_FERSETSMUSEUM

Verzetsmuseum Friesland

16 April 1995

Vanuit het vernieuwde Verzetsmuseum Friesland, onderdeel van het Fries Museum in de Kanselarij, praat Geart de Vries met verschillende mensen over de Tweede Wereldoorlog. Wybe de Jong en Trynke Postma-Friso vertellen over hun ervaringen. De Jong was actief in het verzet en werd 14 april 1945 bevrijd uit Crackstate in Heerenveen. Bij de familie van mevrouw Friso waren onderduikers, nu geeft ze de jeugd voorlichting over de oorlog.

LTV_VAN_EEN_LIMBURGSE_EN_EEN_FRIEZIN

Van een Limburgse en een Friezin

09 April 1995

Antje Hessels-Huitema (Waskemeer) en Toos van den Borst-Abrahams (Beesel) zijn al lang vriendinnen. Ze leerden elkaar kennen in de Tweede Wereldoorlog toen Toos als 8- jarig meisje met haar familie uit Limburg naar Fryslân kwam als evacué. Ze kwamen terecht bij de familie van Antje. Toos vertelt over de zware reis die ze moesten afleggen, haar moeder hield een dagboek bij. Bij de familie van Antje kwamen ze op een boerderij, wat toen nog Haulerwijk Beneden heette. Ze zagen er tegenop om evacués te krijgen, maar toen de familie na de oorlog weer wegging, konden ze ze niet meer missen.

LTV_DE_FIIFSPRONG

De vijfsprong in Leeuwarden

02 April 1995

Vele straten kwamen uit op de vijfsprong in Leeuwarden, zoals de P.J. Troelstraweg en de Spanjaardslaan. Het was in de oorlog een rijke buurt waar tandartsen woonden en Joodse ondernemers. Tandarts Ruurd Rodenburg filmde in de oorlog wat er op straat gebeurde, dat deed hij stiekem tussen de gordijnen door. Hij filmde mensenmassa's die lopend onderweg waren naar het vliegveld om daar te werken, Duitsers op straat en het ophalen van de Joodse familie De Jong. Niemand van hen overleefde de oorlog, zo blijkt uit onderzoek in het bevolkingsregister.

LTV_FERSET_EN_FERRIED

KP van Sexbierum: verzet en verraad

01 Mei 1994

Vier mannen, leden van de Knokploeg van Sexbierum, zijn in 1944 doodgeschoten door de Duitsers voor hun betrokkenheid bij het verzet, onder andere de overval op het gemeentehuis van Sint Annaparchie waar ze het bevolkingsregister meenamen. Nabestaanden vertellen over de geheime schuilplekken in o.a. de boerderij bij Liauckamastate en hoe de Duitsers de mannen konden oppakken nadat ze getipt waren door verrader Frans Michon. De vier mannen waren Lolle Rondaan, Folkert Bergsma, Gerrit Schuil en Gerben Derisé Oswald.

LTV_TRANSPORT_1919_3

Transport 1919: deel III

05 December 1993

Programmamaker Gryt van Duinen zoekt het spoor van een aantal Hamburger kinderen terug die in 1919 na de Eerste Wereldoorlog bij Friese families werden ondergebracht om aan te sterken. Er was veel honger in Duitsland en daaroverheen kwam ook nog eens een crisis. Ze volgt Erica Fischer die als meisje van 8 jaar bij de familie Van der Goot in Hieslum kwam. Ze is nu 82 jaar en kijkt terug op die tijd. Het Fries dat ze toen leerde, is ze nog niet verleerd. De familie heeft altijd contact met haar gehouden.

FRYSLAN_LESTE_OARLOCH_4_WEROMROP

Fryslân in de laatste oorlog 4: Dwangarbeid in Duitsland

29 April 1990

In een serie van vier delen kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog. In het laatste deel volgen we Marten Winters uit Heerenveen terwijl hij door Duitsland reist. In 1942 kwam hij in Duitsland te werken, steeds meer mensen moesten daar aan het werk, ook onder dwang. De arbeidsbureau's werken daaraan mee en spiegelden het mooi voor kleurige affiches. Winters heeft op vijf plaatsen gewerkt, en sliep in barakken in kampen. Mensen die werk weigerden of vluchtten, moesten naar strafkampen.

FRYSLAN_LESTE_OARLOCH_3_WEROMROP

Fryslân in de laatste oorlog 3: De april/meistaking van 1943

22 April 1990

In een serie van vier delen kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog. In deel drie staat de staking van 1943 centraal. Van de Duitsers moesten de mannen die onder de wapenen waren geweest, krijgsgevangen moeten worden genomen. Daar kwam veel protest tegen en veel mensen gingen in staking. Boeren leverden geen melk meer aan de fabriek. Burgemeester Johannes Brandsma van Leeuwarden vertelt over die tijd en dat doet ook de familie De Jong die bij Bartlehiem een boerderij had en Wiebe Leenstra, directeur van de zuivelfabriek.

Pages