Impressie van de officiële opening van Simmer 2000, met medewerking van Rients Gratama, Maaike Schuurmans, Piter Wilkens en De Kast in aanwezigheid van Koningin Beatrix.
Slotconcert Simmer 2000. Opgenomen op 22 juli 2000 in het FEC in Leeuwarden. met medewerking van De Kast, Rients Gratama, Piter Wilkens, Maaike Schuurmans, Albert Bonnema, Basic Bigband, De Bazuin en het NNO.
Vanaf december 2000 tot een week voor de première volgde Omrop Fryslân de ontwikkelingen rondom het theaterspektakel Ik, Kening Lear. Vanaf de eerste besprekingen en repetities in het Tryatergebouw tot de uiteindelijke eerste voorstelling in het paardencentrum in Drachten. In deze making-of, gemaakt door Fred Geerling, wordt getoond hoe artistiek leider Jos Thie zijn eigen afscheidsvoorstelling vormgeeft.
In juni 2000 zijn de voorbereidingen van alle activiteiten in het kader van Simmer 2000 in volle gang. We zien projektleider Jaap Castelein, de Boonstra's uit Aldeboarn die een reunie houden, voorbereidingen voor het openluchtspel in Minnertsga en een project door zes beeldend kunstenaars uit Groningen. In Minnertsga zijn ze druk bezig met de opbouw en de repetities voor het openluchtspel Nylsk fan Hermana. Voor dat historische epos wordt een kasteel gebouwd en ridderkostuums gemaakt. Spelers oefenen met paardrijden en zwaardvechten.
Slotconcert Simmer 2000. Opgenomen op 22 juli 2000 in het FEC in Leeuwarden. met medewerking van De Kast, Rients Gratama, Piter Wilkens, Maaike Schuurmans, Albert Bonnema, Basic Bigband, De Bazuin en het NNO.
Compilatie van Liet Lavlut (Lavlut is Sámisch voor liedje), het internationale songfestival voor Europese minderheidstalen. Dat is in 2006 in het Zweedse Östersund. Voor Fryslân doet de band Van Wieren mee omdat ze het Friese Liet hadden gewonnen. We zien alle optredens en de artiesten vertellen over het liedje dat ze spelen.
Deel twee van de tweeluik over kaatsen in België. We zijn bij het toernooi op de Grote Markt in Brussel waar de top kaatst. Oud-top kaatser Marc van Snick vertelt over zijn jaren bij de club van Tollembeek waar nu niet meer wordt gekaatst. Er zijn zorgen over de toekomst, de jeugd kaatst niet meer. Daarom is er een kaatskamp met Friese en Belgische kinderen.
Deel 1 van een tweeluik over kaatsen in België. We zijn bij het kampioenschap van Vlaanderen, dat op straat wordt gedaan in Aalst. We praten met twee succesvolle Belgische kaatsers, David de Vits en Timmy Joos. Het kaatsen is van oudsher een volkssport, maar de belangstelling neemt af. Ook Friese kaatsers komen aan het woord, Piet Jetze Faber, Johannes Brandsma en Gerrit Okkinga.
In Fryslân is het aantal online-winkels verdubbeld. Voor sommige klanten is de lagere prijs aantrekkelijk en het gemak van online bestellen. Voor een sieraadontwerper is het handig om de markt te vergroten. We zijn bij een cursus internet-marketing voor ICT -ondernemers. Hoe kun je de website aantrekkelijk maken? En wat betekenen webwinkels voor de bestaande detailhandel?
Wat Friezen weggooien krijgt door het kringloopbedrijf van Broer de Ringh in Bolsward een nieuwe bestemming in Polen. Iedere week gaan vrachtwagens vol oude meubels en andere goederen de grens over. En zowel in Polen als Nederland verdienen tientallen mensen - die anders niet goed aan het werk komen - hun brood met deze handel.
Documentaire van filmmaker Anton Stoelwinder uit Gorredijk over de eeuwenoude traditie van klok- en horlogemakerij in Fryslân. We horen over de geschiedenis van de klok, eerder waren zandlopers en zonnewijzers de tijdmeters. In Joure ontstond een industrie van ambachtelijke klokkenmakers. We zien bij een bedrijf dat hand- en stoeltjesklokken maakt. Ook andere vakmensen komen aan het woord zoals Christiaan van der Klaauw en horlogemaker Wybe van der Gang uit Dokkum. We zijn ook op de vakschool in Schoonhoven en bij een jonge klokkenmaker.
In mei 2007 troffen de voetbalteams van Wolvega en Leeuwarder elkaar op het sportpark van GAVC in Grou, voor de beslissingswedstrijd die uit moest maken welke ploeg het volgende seizoen promoveerde naar de eerste klasse op zondag.
Onder invloed van de muziekstromingen new wave en punk maakte een nieuwe generatie Friese muzikanten in de jaren '80 landelijk opgang. En met veel succes. Al gauw was er veel aandacht voor de eigenzinnige klanken uit Fryslân en werd Fryslân voor het eerst op de kaart gezet. Met muzikanten en mensen uit de muziekindustrie kijken we terug op de roerige en vernieuwende periode in de Friese popgeschiedenis.
Johan van der Zee zocht naar het relaas van de ramp in Moddergat; het verhaal van de palingaken die een vaste plek op de Theems in Londen hadden om de levende paling te verkopen en naar de successen van de Aebelina die 150 jaar geleden alle wedstrijden won. De schepen worden nagebouwd en we kijken op de hellingen.
Een film van Simon Haringa over de homoscene in Amsterdam in 1985 en de komst van aids. De film toont beelden van Koninginnedag 1985 waarbij zoals elk jaar homo's uit het hele land elkaar ontmoeten in Amsterdam om samen feest te vieren. Er wordt gelachen en gedronken, maar de dreiging van een nieuwe, besmettelijke ziekte werpt een schaduw over de dag: aids. Binnen enkele jaren zullen duizenden aan deze ziekte overlijden. 22 jaar later kijken tien overlevenden terug op de dag en de tijd waarin dansen in vrijheid veranderde in dansen op de vulkaan.
We volgen zanger Douwe Heeringa in Parijs waar hij zal optreden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Institut Neérlandais. Hij zingt liederen van Jaques Brel, in het Frans en in het Fries. En hij vertelt over zijn leven, zijn relatie tot het zingen en zijn hobby (geurtjes kopen bij Chanel). Met beelden van de stad Parijs.
Tussen 1300 en 1500 werd al in het Fries geschreven. Verschillende handschriften zijn bewaard gebleven en geven interessante informatie over het Fryslân van toen. Het was de tijd van het Groot-Fryslân, langs de kust van Noord-Holland tot aan de Weser in Duitsland werd Fries gesproken. De zeven Friese zeelanden kwamen bijeen bij de Upstalboom bij Aurich in het Duitse Oost-Friesland.